Zutphen is een mooie kleine stad aan de IJssel met een glorietijd stammend fraai ommuurd centrum. In 2020 bezocht ik Zutphen tussen de lockdowns door bijna wekelijks voor een duo-kunstproject. Hoe meer we keken, hoe meer er te zien viel en hoe meer we zagen, hoe meer er over Zutphen te zeggen viel. We hebben er dus een boek over gemaakt, "De Andere Stad", ISNB 978-94-92107-28-2

uit 2020 tot 2020 (klik op de afbeelding om het werk groter te bekijken)
stuur een bericht naar de kunstenaar

2020_06_18 Zutphen Schoonschrift

2020

Paarden Ik stond in een weide een brugpijler met rode graffiti te schilderen, na de boer om opgang gevraagd te hebben, 'de paarden zijn nieuwsgierig maar doen niets'. Na de opzet kwam een groot dampend jong dier tegen mij en mijn geurend olieverfpalet aanschurken en begon aan mijn schilderezel te knabbelen. Ik ben paarden- noch alfaman, ontmoedigen lukte niet. Paard twee speelde met mijn stoeltje en schildertas, ingrijpen zou het einde van mijn ezel betekenen. Bij dieren drie en vier gaf ik het op, klom met alle spullen terug over het weidehek en deed het rood maar vanuit een rustiger standpunt.

2020_07_09 Zutphens Blauw

2020

Gedenk tekst Niet alle graffiti is een manisch rondgesproeide geurvlag van een ontbolsterend ego, soms moet je er even bij stilstaan. Dan zie je een naam met twee jaartallen en soms een hartenkreet erachter. Ik heb dat meerdere keren gezien, deze in Zutphen, een andere te Noordwijk. Wat is er gebeurd, een ziekte, een ongeluk? Het zijn grafschriften van een jongere generatie, niet als inscriptie op natuursteen, maar met woeste ronde letters per spuitbus op beton, verscholen want strafbaar. Het zijn denk ik roep- of vriendennamen, ik heb nog wel eens online gezocht, maar er nooit wat over gevonden.

2020_08_06 Zutphen IJsselbrug

2020

IJsselbrug Een veelvoudig zicht op en rondom het minst behaagzieke kunstwerk van Zutphen, de Oude IJsselbrug. Een machtig ijzeren bouwsel, te smal voor de auto’s van nu. Eronder tussen de pijlers zijn die typische schuilplekken van pubers, met lege blikjes energiedrank en een geïmproviseerde barbecue.

2020_10_29 Zutphen DNA Noordveen

2020

Tekst Tapijt In consequent Zutphens zou Noordveen zoiets als Nortphen moeten heten. Het is een sobere flatbaai, te bereiken via toegangsweg of een fietstunnel met nogal armetierige graffiti. Anders bekeken is zo’n galerijflat zelf best een mooi patroon van wit, grijs, zwart en oranje, een betonnen quilt. Ik liep die dagen te denken over wat de bewoners allemaal lezen over Zutphen in lokaal blad Contact, de advertenties en aankondigingen, waar die dag langs te gaan voor de uitverkoop enzovoorts. Die teksten zijn hier over de gevelplaten gedrapeerd, als een krantenpagina vol kleurige leidmotieven.