In 2011, 2013 en 2018 reisde ik naar IJsland. Het land is woest en groots met variabel weer, maar minder koud dan de naam suggereert, Ik werkte in de buurt van de grote rondweg langs de kust, de Hekla, de Eldhraun lavavelden, de Godafoss waterval en het gletsjermeer Jokulsarlon. Verder de eindeloze vlakten van Modrudallsfjardar en de bizarre rotsformaties van Dimmuborgir. Ik moest in IJsland tot mijn lichte frustratie vooral vaak beslissen welke tientallen onderwerpen ik die dag niet zou doen,

uit 2011 tot 2018 (klik op de afbeelding om het werk groter te bekijken)
stuur een bericht naar de kunstenaar

2018_11_20 Iceland Vestmannaeyar Cliffs

2018

Steenstroom Het eiland Vestmannaeyar is in de jaren zeventig getroffen door een vulkaan-uitbarsting. Als gevolg van die uitbarsting vaar je bij aankomst door een nauwe corridor, met aan bakboord het lavapakket voor altijd over een deel van het dorp gedrapeerd en aan stuurboord deze hoge kliffen. Van die kliffen zagen we later nog een groot stuk met donderend geraas in de baai storten. In IJsland realiseer je je voortdurend dat ook rotsen bewegen in de tijd.

2013_07_05 Iceland Jokulsarlon

2013

IJsmeer illusie Jokulsarlon is een gletsjermeer aan de zuidkust van IJsland. Het is een toeristen-trekker wegens i) dat er een James Bond scène opgenomen is, ii) dat het bereikbaar is per touringcar en iii) dat het ook echt schitterend is. Het zal niet lang duren voor de smeltende gletsjer zich afscheidt van het meer en dan zijn de selfies en de kantelende blauwe ijsbergen verleden tijd. Nu varen er nog rare amfibievoertuigen en zijn de oevers bezaaid met toeristen. Gelukkig is een voordeel van schilderen dat je onwelgevallige elementen naar hartenlust kan weglaten, dus ik heb er zowel in 2011 als in 2013 een woest en ledig ijsmeer van gemaakt.

2011_09_00 Iceland Godafoss

2011

Godenval Tekenen in een T-shirt op IJsland, naast een bulderende waterval, waar een oude IJslander ooit zijn afgodsbeelden in wierp. De naam werd dus Godafoss, ofwel Goden-waterval. Ook hier is het echte ding beduidend meer toeristisch dan deze tekening suggereert.  Al tekenend stel je je voor dat je de allereerste bezoeker was – en ook toen viel het water in een veelkleurig landschap.

2011_09_00 Iceland Dimmuborgir

2011

Muggen In IJsland heb je overal vulkanische excessen, zo ook hier: de gestolde stoompijpen van Dimmuborgir, waar je als een doolhof tussendoor kan lopen. Het gebied ligt vlakbij het meer Mývatn. Dat vertaalt als Muggenmeer en is daarmee een onomatopee. Hoewel het steken meeviel, was het letterlijk inademen van muggen. Toen waren we nog niet zo verwend met mondkapjes, dus het was een sjaal om de mond, ogen tot spleetjes knijpen en doortekenen maar.